środa, 27 marca 2013

Orientalny kurczak na sałacie.

W weekendowym szaleństwie azjatyckich smaków, naszła mnie ochota na coś konkretnego. W większości kuchni dalekiego wschodu (chińskiej, tajskiej), większość produktów jest krojonych w małe kawałki, co ma pomóc w łapaniu ich pałeczkami. Nawet ryż jest gotowany na gęsto, a że nie przepadam za jedzeniem pałeczkami, poszukiwałam przepisów na większe kawałki mięsa i z tych poszukiwań powstał właśnie ten przepis. Zaskakujące połączenie pieczonego kurczaka, sałaty, grzybów i …



ORIENTALNY KURCZAK NA SAŁACIE.

Składniki:  (na dwie porcje)

trzy udka kurczaka
mieszanka sałat (powinna przeważać pekińska)
czerwona papryka
300 g grzybów (najlepsze będą boczniaki ze względu na kształt i smak)
duża cebula
kawałeczek imbiru

Marynata :

dwa ząbki czosnku
sos sojowy ( ok. 2 łyżek)
olej (ok. 2 łyżek)
pół cytryny (sok)
sól pieprz



Udka z kurczaka przekroić na pół oddzielając nogę, posolić, popieprzyć, włożyć do miski i zalać marynatą wykonaną z sosu sojowego, oleju, soku z cytryny i rozgniecionego czosnku. Dobrze wysmarowane marynatą włożyć do lodówki na godzinę.
Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski centymetrowej szerokości. Grzyby tniemy również w podłużne paseczki, natomiast cebule w dość grube pióra. 
W wysmarowanej olejem brytfannie układamy warzywa według  twardości , najpierw paprykę, na to grzyby i cebula, na sam wierzch rozkładamy sałatę. Na tak ułożone warstwy kładziemy kawałki mięsa, polewając połową pozostałej marynaty.
Wkładamy pod przykryciem (może być folia aluminiowa) do rozgrzanego  do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 min z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy naczynie, smarujemy resztą marynaty i dopiekamy bez pokrywki, aż skórka będzie chrupiąca.
Podajemy z ryżem lub białym pieczywem, układając mięso na warzywach.
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.