poniedziałek, 1 lipca 2013

SORBET TRUSKAWKOWY.

No to stało się, połowa roku za nami, jak sobie z tym radzicie? Mnie ta myśl lekko przytłacza, staram się o tym nie myśleć. Jutro ma być piękna, letnia pogoda, przygotowałam zatem szybko pierwszy lipcowy wpis, a w nim sorbet truskawkowy. Chyba bardziej wolę tradycyjne lody na śmietanie, ale sorbety szybciej się przygotowuje, a też są smaczne i zdrowe. Jego kolor powala, zobaczcie sami!

SORBET TRUSKAWKOWY.


SORBET TRUSKAWKOWY.

Składniki:

2,5 szklanki truskawek
pół szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny

W rondelku zagotowujemy wodę i cukier, przygotowując w ten sposób syrop, odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy w wysokim naczyniu, dodając wcześniej syrop i sok z cytryny. Przekładamy do naczynia i mrozimy 4 godziny, mieszając co godzinę. Przed podaniem dobrze potraktować sorbet blenderem, zmięknie on trochę i nie będzie miał grudek lodu.





Przepis bierze udział w: Akcja lodowa 2013.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.