sobota, 25 października 2014

Gulasz wieprzowy z Nestea Green Tea.

Dzisiaj ciekawa propozycja na sobotni obiad i mój przepis na gulasz wieprzowy z nutką aloesu i truskawek oraz kluski kładzione z pietruszką. Lubię takie improwizacje w kuchni, mam nadzieję, że Wam też się to spodoba. W Holandii, gdzie obecnie mieszkam, truskawki są jeszcze dostępne, w Polsce na pewno też uda się je kupić.

Gulasz wieprzowy z Nestea Green Tea.





GULASZ WIEPRZOWY Z KLUSKAMI KŁADZIONYMI.


Składniki:

Gulasz:
500 g karkówki wieprzowej
butelka napoju NESTEA Green Tea, Aloes i Truskawka
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
250 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Świeże truskawki

Kluski:
2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżki natki pietruszki
pół szklanki wody
1 łyżka stopionego masła
sól

Mięso zalewamy połową butelki Nestea Green Tea, dodajemy 2 łyżki natki pietruszki i odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania. Po tym czasie kroimy mięso na kawałki, posypujemy mąką, doprawiamy pieprzem i smażymy na patelni by zrumienić mięso. Solimy i odstawiamy. W garnku zagotowujemy bulion, dolewamy drugą połowę Nestea i wrzucamy podsmażone mięso. Gotujemy około godziny do miękkości karkówki. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone truskawki i gotujemy tak długo aż się lekko rozgotują i zagęszczą sos.
By przygotować kluski w misce miksujemy jaja, wodę i rozpuszczone masło. Następnie dodajemy mąkę oraz pietruszkę, przyprawiamy solą. Kluski gotujemy kładąc ciasto łyżeczką na osolony wrzątek, wyciągamy gdy wypłyną na wierzch.
Gulasz podajemy z kluskami, ozdabiamy talerz świeżymi truskawkami i gotowe.

Gulasz wieprzowy z Nestea Green Tea.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.