piątek, 25 marca 2016

Sernik bananowo budyniowy.

Okres przedświąteczny i prace przygotowawcze pewnie już u Was pełną parą, zakupy, pieczenie, malowanie jaj. Ja mam dla Was dziś niekoniecznie świąteczny przepis, aczkolwiek nie widzę przeszkód by upiec ten bananowo budyniowy sernik także w święta. Sernik jest pyszny, połączenie serka mascarpone z budyniem i bananami dało niesamowity efekt. 




SERNIK BANANOWO BUDYNIOWY.

Składniki:
150 g kruchych ciastek (ja użyłam ciastka specoolas)
40 g masła (roztopionego)
pół szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
szczypta soli
2 szklanki mleka
3 żółtka (roztrzepane)
pół laski wanilii
500 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
4 banany

Kruche ciastka mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Otrzymujemy w ten sposób masę, którą wykładamy na wyłożoną papierem blachę średnicy 21 cm. Staramy się wyłożyć także boki blachy. Tak przygotowany spód wkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym podpiekamy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.
Przygotowujemy budyń: w garnku mieszamy cukier, mąkę, sól i dolewamy mleko, dodajemy wanilię,  mieszamy trzepaczką by pozbyć się grudek. Wstawiamy na gaz i gotujemy aż budyń zrobi się gęsty. Do mniejszej miski wkładamy szklankę gotowego budyniu, następnie dodajemy pojedynczo żółtka cały czas mieszając. Powstałą masę dodajemy do budyniu, garnek wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Gdy budyń przestygnie miksujemy go z mascarpone, ubijając najpierw w misce sam serek i dodając, łyżka po łyżce schłodzony budyń.
Wykładamy 1/3 powstałej masy na przygotowany spód, na to wykładamy pokrojone w plasterki banany i przykrywamy resztą masy serowo budyniowej. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Wyciągamy z lodówki pół godziny przed podaniem.
Smacznego!

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.