Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale już można spokojnie przymierzać się do zrobienia zakwasu na żurek. Zakwas robi się kilka dni, dwa tygodnie można go potem przechowywać w lodówce. Warto zrobić samemu zakwas, nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności. A żurek na pewno wyjdzie lepszy niż na zakwasie kupnym.
Składniki:
100 g mąki żytniej razowej
500 ml ciepłej, przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Należy wyparzyć (przelać wrzątkiem) naczynie (słoik), w którym będziemy przygotowywać zakwas.
Wsypujemy mąkę do słoika, zalewamy wodą i mieszamy. Następnie dodajemy liście laurowe, czosnek pokrojony w plasterki oraz ziele angielskie. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Każdego dnia mieszamy zawartość naczynia. Po 3 dniach powinien być gotowy, jak lubimy bardziej wyrazisty i kwaśny przetrzymajmy go 5 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.