sobota, 10 grudnia 2016

Chlebek bananowy z żurawiną i migdałami.

Uwielbiamy chlebek bananowy, często go pieczemy i stwierdziliśmy, że chętnie byśmy go jedli nawet w święta. Spróbowałam dzisiaj upiec go z dodatkami: świeżą żurawiną, migdałami oraz cynamonem. W takiej wersji idealnie pasuje na świąteczny stół. Oczywiście na świątecznym stole nie zabraknie sernika, czy makowca, ale taki chlebek też znajdzie na nim swoje miejsce.

Chlebek bananowy z żurawiną i migdałami.
Chlebek bananowy z żurawiną i migdałami.


Składniki:

4 dojrzałe banany (najlepiej takie z brązową skórką)
150 g brązowego cukru

1 cukier waniliowy
170 g mąki
75 g miękkiego masła
1 jajko
1-2 garści świeżej żurawiny

1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych
szczypta soli
1 łyżeczka sody


Banany rozgniatamy widelcem, wrzucamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, masło oraz jajko. Mąkę przesiewamy z sodą, cynamonem i solą, dodajemy do miski i mieszamy łyżką do połączenia składników. Żurawinę przekrawamy na pół, dodajemy do ciasta, jak również płatki migdałów. 
Keksówkę (22-23 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto. Pieczemy ok. godziny w 180 st C. Po upieczeniu, studzimy. Smacznego!

Chlebek bananowy z żurawiną i migdałami.

2 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.