czwartek, 16 lutego 2017

Risotto z burakami.

Już nie wiem co jeszcze mogę napisać o risotto, żeby się nie powtarzać  ;) Zrobiłam ich już całkiem sporo, sprawdźcie wpisując w okienku "szukaj" lub w spisie treści, na pewno znajdziecie tam coś dla siebie. Tym razem proponuję wersję z burakami, zobaczcie jaki ma piękny kolor!

Beetroot risotto.

Beetroot risotto.


Składniki na 2 osoby:

250 g buraków (buraki trzeba wcześniej upiec, jeśli nie macie ochoty tego robić, kupcie gotowe ugotowane)
2 łyżki z oliwy z oliwek

40 g masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 g ryżu Arborio
75 ml białego wytrawnego wina
ok. 0,7 l bulionu 
30 g Parmezanu
koperek do posypania  
gęsta śmietana lub jogurt do podania
  Do upieczenia buraków, nastawiamy piekarnik na 180 st, buraki obieramy, kroimy na większe kawałki, układamy na blachę wyłożoną papierem i polewamy 1 łyżką oliwy. Pieczemy godzinę, aż buraki będą miękkie.
Na reszcie oliwy i połowie masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy suchy ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następnie dolewamy wino, pozwalamy mu odparować. Teraz wlewamy łyżką do zupy bulion, stopniowo. Trzeba pilnować, żeby ryż nie był suchy i zawsze był przykryty rosołem, który sukcesywnie dolewamy. Jednak nie może być rosołu zbyt dużo. Ryż gotuje się około 18 minut, po tym czasie rosół powinien się zredukować. 
Upieczone buraki kroimy w kostkę, 1/4 miksujemy na puree. Buraki dodajemy do ryżu, mieszamy, następnie dodajemy masło i starty Parmezan, mieszamy wszystko. Podajemy z jogurtem/śmietaną i posypujemy koperkiem. Smacznego!





1 komentarz:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.