Już nie wiem co jeszcze mogę napisać o risotto, żeby się nie powtarzać ;) Zrobiłam ich już całkiem sporo, sprawdźcie wpisując w okienku "szukaj" lub w spisie treści, na pewno znajdziecie tam coś dla siebie. Tym razem proponuję wersję z burakami, zobaczcie jaki ma piękny kolor!
Składniki na 2 osoby:
250 g buraków (buraki trzeba wcześniej upiec, jeśli nie macie ochoty tego robić, kupcie gotowe ugotowane)
2 łyżki z oliwy z oliwek
40 g masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 g ryżu Arborio
75 ml białego wytrawnego wina
ok. 0,7 l bulionu
30 g Parmezanu
koperek do posypania
gęsta śmietana lub jogurt do podania
Do upieczenia buraków, nastawiamy piekarnik na 180 st, buraki obieramy, kroimy na większe kawałki, układamy na blachę wyłożoną papierem i polewamy 1 łyżką oliwy. Pieczemy godzinę, aż buraki będą miękkie.
Na reszcie oliwy i połowie masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy suchy ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następnie dolewamy wino, pozwalamy mu odparować. Teraz wlewamy łyżką do zupy bulion, stopniowo. Trzeba pilnować, żeby ryż nie był suchy i zawsze był przykryty rosołem, który sukcesywnie dolewamy. Jednak nie może być rosołu zbyt dużo. Ryż gotuje się około 18 minut, po tym czasie rosół powinien się zredukować.
Upieczone buraki kroimy w kostkę, 1/4 miksujemy na puree. Buraki dodajemy do ryżu, mieszamy, następnie dodajemy masło i starty Parmezan, mieszamy wszystko. Podajemy z jogurtem/śmietaną i posypujemy koperkiem. Smacznego!
Uwielbiam buraki!
OdpowiedzUsuńKocham buraczki!
OdpowiedzUsuńnieźle
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńfajnie!
OdpowiedzUsuńciekawe
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńciekawe
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuńtak
Usuńfajnie
OdpowiedzUsuńbardzo!
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńsmacznie
OdpowiedzUsuńzjadłabym
OdpowiedzUsuńciekawe
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńniezwykłe!
OdpowiedzUsuńtak!
Usuńnie jestem fanem buraków
OdpowiedzUsuńburaki? fuj
OdpowiedzUsuńa ja lubie buraczki
OdpowiedzUsuń