poniedziałek, 24 lipca 2017

Pizza na spodzie z ryżu.

Tę pizzę robiłam już dawno temu, dopiero dzisiaj doczekała się publikacji. Jest to lżejsza i zdrowsza wersja tak uwielbianego przez wielu z nas dania. Na blogu jest też robiona przeze mnie pizza na spodzie z kalafiorem, jako alternatywa do tradycyjnego ciasta (tutaj). Do wykonania spodu potrzebujemy tylko ryż i jajka, żadnych drożdży i długiego wyrabiania. Oczywiście dodatki komponujecie sobie sami wedle uznania.



Składniki:

140 g ryżu brązowego lub dzikiego
2 jajka
50 g świeżego szpinaku 
30 g sera feta
30 g sera mozzarella
6 plastrów szynki z indyka
sos pomidorowy
sól
oregano

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia po czym miksujemy blenderem z jajkami i solą. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia rozkładamy łyżką ciasto, w miarę cienko, formując okrąg. Spód ciasta smarujemy sosem pomidorowym i wybranymi dodatkami.
Pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.