Na przepis na ten pyszny i zdrowy pudding natrafiłam oglądając program Super Food, Jamie'ego Olivera. Gdyby nie to, że był wieczór i nie miałam potrzebnych składników zaraz zabrałabym się za gotowanie ryżu. Przepis znajdziecie także w książce o tym samym tytule. Polecam!
Składniki:
100 g czarnego ryżu
pół mango
sok z połowy cytryny
1 łyżka płatków kokosowych
1 banan
100 ml mleka (możecie wybrać roślinne)
opcjonalnie jogurt
Ryż gotujemy trochę dłużej niż we wskazówkach na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Na suchej patelni prażymy płatki kokosowe, aż się lekko zezłocą. Banana obieramy, miksujemy blenderem z mlekiem i większą częścią ryżu. Następnie mieszamy z resztą ryżu. Gotową masę wykładamy do miseczek/słoiczków. Mango obieramy, miąższ miksujemy razem z sokiem z cytryny. Układamy na warstwie ryżowej. Na wierzch posypujemy kokosem, wcześniej możemy jeszcze ułożyć trochę jogurtu, dla złamania smaku.
O kurcze, ale niesamowicie to wygląda a ja co najlepsze po raz pierwszy o tym słysze!
OdpowiedzUsuń