piątek, 10 listopada 2017

Ciasto marchewkowe z cynamonowym kremem z Ricotty.

Uwielbiam ciasto marchewkowe, mam swój ulubiony przepis ale często wyszukuję nowe rozwiązania. Dzisiejsza wersja od maniapieczenia bardzo mi przypadła do gustu. W cieście wyczuwalna jest nutka cynamonu i imbiru, krem cynamonowy z Ricotty. Pyszne, jesienne ciasto.

carrot cake


carott cake



Składniki:
forma 18-20 cm, ja miałam 21 i wyszedł niższy

ciasto:
3 jajka
100 g drobnego cukru
180 g mąki pszennej
150 ml oleju
350 g marchewki
1 mandarynka (skórka i sok)
50 g drobnych rodzynek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru

krem:
250 g serka typu ricotta
3 czubate łyżeczki cukru pudru  
200 g śmietany kremówki
½  łyżeczki cynamonu


Jajka ubijamy z cukrem, następnie małym strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując. Ścieramy skórkę z mandarynki. Mąkę przesiewamy (z wszystkimi przyprawami) i dodajemy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach.
Marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki, wrzucamy do masy. Teraz wszystko mieszamy już ręcznie. Dodajemy 2 łyżki soku z mandarynki i wcześniej namoczone rodzynki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.
Do przygotowania kremu ubijamy  śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodając powoli serek. Na koniec cynamon.
W zależności od tego jak wysokie macie ciasto, dzielimy je na 2-3 części, przekładamy części ciasta kremem. Możemy przesmarować także wierzch, albo posypać cukrem pudrem.
Gotowe ciasto schładzamy chwilę w lodówce. Smacznego!

carott cake





1 komentarz:

  1. Ciacho idealnie celuje w mój gust. Pychota.
    Dodatkowo świetnie się prezentuje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.