wtorek, 28 listopada 2017

Piernik staropolski- ciasto.

W tym roku podjęłam się upieczenia piernika staropolskiego, u mnie w domu nigdy nikt nie piekł, będę pierwsza. Ciasto na piernik staropolski trzeba wykonać na długo przed Bożym Narodzeniem, najlepiej 4-6 tygodni. Pieczemy tydzień przed świętami.






Składniki:

1 kg mąki
500 g miodu
250 g cukru
250 g masła
pół łyżeczki soli
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżki sody
2 jajka 
80 g przyprawy do piernika (przepis

Miód, cukier i masło podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzany do zagotowania. Studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy, przekładamy do szklanej miski lub garnka. Przykrywamy ścierką, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 3-5 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.