poniedziałek, 27 listopada 2017

Makaron z bakłażanem, ricottą i pomidorami.

Ostatnio kupiliśmy bakłażana w dużych ilościach, zrobiłam z nich roladki ze szpinakiem, grillowane bakłażany oraz ten makaron. Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego Jamiego Olivera "Superfood". Danie jest proste, smaczne i zdrowe. Czego chcieć więcej?!

Makaron z bakłażanem, ricottą i pomidorami.


Składniki dla 2 osób:

1 bakłażan
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
świeża bazylia (dodałam suszoną)
1 puszka pomidorów
1 łyżka oliwy
150 g makaronu "świderki"
100 g ricotty
parmezan

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, gotujemy na parze (osolony wrzątek) około 25 minut. Bakłażan układamy skórką do góry, dodajemy też papryczkę w całości. Na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, następnie dodajemy pomidory z puszki. Jeśli mamy całe pomidory, rozgniatamy je wcześniej w dłoniach. Pomidory doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy około 30 minut, aż się lekko zredukują. 
Kolejnym krokiem jest dodanie do pomidorów bakłażanów (wcześniej rozdrabniamy je widelcem) oraz papryczki (bez nasion i skórki). Całość gotujemy 10 minut, w tym czasie gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu. 
Na koniec do sosu dodajemy ricottę, makaron, jeśli trzeba trochę wody z makaronu. Mieszamy, podajemy posypane parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.