czwartek, 4 lutego 2016

Tort jabłkowy.

Tort, który dziś dla Was mam, to mój pierwszy własnoręcznie zrobiony tort. Debiut oceniam bardzo dobrze, smakował także jubilatowi i gościom. Wcześniej wydawało mi się, że upieczenie tortu to bardzo trudne zadanie, wcale nie. Na pewno tort będzie się pojawiał się na naszym stole przy różnych okazjach. Przepis na ten pyszny tort jabłkowy znalazłam u Ani z Everyday Flavours, zmieniłam lekko ilość mascarpone. 

Tort jabłkowy.


Tort jabłkowy.



TORT JABŁKOWY.

Składniki na blachę 21 cm:

Biszkopt:
6 jajek
120 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
sok jabłkowy do nasączenia biszkoptu

Krem jabłkowy:
400 g musu z jabłek (domowej produkcji albo kupny)
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone z 3 łyżkach wody
250 g serka mascarpone

Krem mascarpone:
200 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny w 3 łyżkach gorącej wody 

Przygotowujemy najpierw krem jabłkowy, którym będziemy przekładać biszkopt. Żelatynę zalewamy wodą, czekamy aż napęcznieje, następnie podgrzewamy by żelatyna się rozpuściła. Dodajemy do jabłek i mieszamy, jabłka wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 
Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier miksując cały czas, na koniec dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Odstawiamy mikser, do jajek dodajemy przesianą przez sito mąkę z cynamonem i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Przestygnięte ciasto dzielimy nożem na trzy części.
Przestudzone jabłka mieszamy mikserem z serkiem mascarpone, powstałym kremem smarujemy pierwszy blat biszkoptu (zwilżamy sokiem z jabłek), układamy drugi blat (polewamy sokiem) i smarujemy drugą częścią kremu. Na koniec układamy trzecią część biszkoptu, dociskamy i nasączamy sokiem jabłkowym. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder, następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dokładnie mieszając. Krem umieszczamy w lodówce na godzinę, po tym czasie smarujemy wierzch ciasta. Przed podaniem tort wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

 




2 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.