czwartek, 25 lutego 2016

Łosoś z salsą ogórkowo pomidorową, kalafiorem i boczkiem.

Dzisiaj obiad przygotował Luby, wybrał sobie rybę i przepis na nią w książce "Ryby są super" wydaną dla Lidla. Ja oczywiście musiałam swoje trzy grosze dodać i wtrącić się lekko, zanim Luby przyszedł z pracy salsa ogórkowo pomidorowa była już gotowa. Powiem Wam, że ta salsa jest przepyszna i na pewno zrobię ją jeszcze kiedyś do innej ryby, albo jeszcze w innej konfiguracji. 

Łosoś z salsą ogórkowo pomidorową, kalafiorem i boczkiem.
Łosoś z salsą ogórkowo pomidorową, kalafiorem i boczkiem.


Składniki dla 2 osób:

kilka plastrów boczku 
mała cebula 
mały kalafior podgotowany by był aldente
2 kawałki łososia bez skóry
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia

3-4 ogóreczki kiszone
50 g suszonych pomidorów (użyłam z Lidla z tygodnia włoskiego)
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę papryczki chili 
1 ząbek czosnku 
1 łyżka miodu
1 cm świeżego imbiru startego na tarce
2 łyżki świeżej kolendry (posiekanej)
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek

Połowę boczku kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju do chrupkości. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, smażymy, następnie dodajemy różyczki kalafiora i podsmażamy chwilę.
Pozostałe plastry smażymy w całości do chrupkości, odsączamy z tłuszczu w ręczniku papierowym.
Ogórki kroimy w kostkę, pomidory suszone kroimy drobno, dodajemy chili, czosnek, mieszamy. Polewamy sosem przygotowanym z miodu, cytryny, imbiru, oliwy z oliwek. Posypujemy posiekaną kolendrą. 
Filety myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. 
Podajemy z kalafiorem, na wierzch łososia układamy salsę ogórkową. Smacznego!

Łosoś z salsą ogórkowo pomidorową, kalafiorem i boczkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.