wtorek, 26 lipca 2016

Tarta z porem i wędzoną makrelą.

Uwielbiam wędzone ryby, podczas urlopu nad morzem mogłam zajadać się nimi do woli. Najbardziej smakuje mi halibut, ale nie pogardzę śledziem czy łososiem. Do tarty użyłam makrelę, ogólnie dostępną w każdym sklepie rybnym czy markecie. Mi zależało na bardzo cienkim cieście, jeśli lubicie grubsze zwiększcie proporcje. Polecam tę tartę, wyszła naprawdę pyszna!

Tarta z porem i wędzoną makrelą.

Tarta z porem i wędzoną makrelą.



Składniki:

Ciasto:
125 g mąki pszennej tortowej
75 g masła
szczypta soli
1 jajko 
 
Farsz:
400 g wędzonej makreli
2 pory
1 łyżka oleju
sól, pieprz
koperek do posypania
 
Sos:
200 g kwaśnej śmietany
1 jajko 
3 łyżki startego żółtego sera
 
 
Wyrabiamy ciasto ręcznie na blacie, rozcierając składniki dłoniach. Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie i układamy ciasto w formie, wyklejając spód i boki. 
Na cieście układamy papier i wysypujemy na niego fasolę (groch lub ryż), podpiekamy przez 15 minut w 190 stopniach, usuwamy papier i fasolę i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
Podczas pieczenia spodu przygotowujemy farsz, na patelni podsmażamy pokrojony w talarki por, odstawiamy do wystudzenia. Makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Gotowy farsz układamy równomiernie na upieczonym spodzie, zalewamy sosem- wymieszaną śmietaną z jajkiem (doprawionym solą i pieprzem). Posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 30 minut. 
Podajemy na ciepło posypując wcześniej koperkiem.
 
Tarta z porem i wędzoną makrelą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.