Święta zbliżają się wielkimi krokami, pewnie coraz więcej z Was planuje już świąteczne menu, a na pewno wszyscy zastanawiamy się jaka będzie pogoda. Pięknej pogody zapewnić Wam nie mogę, ale pyszności na stole już tak ;) Proponuję upiec mazurek na kakaowym spodzie, z czekoladą i wiśniami.
Kruchy spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
50 g cukru150 g zimnego masła
1 jajko
Polewa:
125 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
30 g masła
200 g mlecznej czekolady
200 g wiśni w syropie
W misce mieszamy mąki, kakao oraz cukier, dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto delikatnie, dodajemy jajko i zagniatamy kulę z ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę owijając ciasto w folię spożywczą. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy spód pozostawiając 1 cm na bokach. Na całej powierzchni ciasta robimy dziurki widelcem, blachę wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmujemy, studzimy.
W rondelku podgrzewamy śmietankę z kawą, odstawiamy z ognia gdy kawa się rozpuści. Dodajemy masło i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, gdy polewa będzie gładka wylewamy ją na upieczony spód. Gdy polewa zgęstnieje wykładamy na niej wiśnie z syropu.
Pięknie wygląda! Kusząca propozycja na święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dzięki, pozdrawiam!
UsuńMmm... Z takim mazurkiem każda Wielkanoc będzie udana :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!
Usuńmusiał być pyszny! też szykuję się do robienia mazurków :)
OdpowiedzUsuńOj tak, ja już obmyślam jaki zrobię na święta :)
UsuńNo właśnie też zaczynam już myśleć o świętach, w końcu nim się obejrzymy a już się pojawią. Nawet w planach dzisiaj miałam babę wielkanocną, ale choroba mnie powaliła :)
OdpowiedzUsuńPrzeklęte wirusy i bakteryje. Zdrowiej!
UsuńNa szczęście do świąt jeszcze trochę...
A jak zrobić te białe wzorki - jaki jest skład takiej polewy i jej wykonanie?
OdpowiedzUsuń