niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa Minestrone. Z czerwoną fasolą i kukurydzą.

Minestrone. Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na Minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Przepis na zupę, którą ja przygotowuję znalazłam kiedyś na opakowaniu makaronu. W zależności od zawartości "spiżarni" i lodówki modyfikuję go lekko. Zupa ta jest kolorowa, idealna by nią zaklinać wiosnę. Dzisiaj pogoda wskazywała na to, że chyba się to udało.
 


ZUPA MINESTRONE Z FASOLĄ I KUKURYDZĄ.
 
 Składniki:

100g drobnego makaronu
2 marchewki
mały seler
duża cebula
puszka pomidorów
2 ziemniaki 
150g czerwonej fasoli z puszki
150g kukurydzy z puszki
2 łyżki zielonej pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
4 łyżki oliwy


Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucamy seler, cebulę, marchewkę i ziemniaki. Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyciągamy warzywa z wywaru, kroimy je drobno i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy pomidory z puszki, fasolę i kukurydzę, gotujemy kilkanaście minut. Przyprawiamy solą  i pieprzem, dolewamy oliwę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym makaronem. Włosi dodają jeszcze starty Parmezan.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.