poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zupa krem z selerów.

Wiosna, wiosna, ach to Ty! Nareszcie jest, wszyscy czekaliśmy na nią długo, za długo. Obecność wiosny widać na ulicach, w parkach. Kto może spędza ciepłe popołudnia na powietrzu, poza domem. Ale jeść też trzeba, dlatego dzisiaj proponuję Wam bardzo łatwą, szybką i jakże zdrową zupę z selera. Seler pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, działa oczyszczająco na organizm. Przygotowanie zupy nie powinno nikomu, nawet mniej zapalonym kuchmistrzom, przysporzyć żadnych problemów. Zatem do dzieła, gotujemy zupę i później na spacer! 



ZUPA KREM Z SELERÓW.
("Zdrowa kuchnia domowa" Romana Chojnacka)
 
Składniki na 4 osoby:

1l bulionu z mięsa i warzyw
70 dag selerów
1/2 szklanki śmietanki
żółtko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
posiekana łyżka natki pietruszki

1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku (można dodać do ugotowanej zupy, ja nie dodałam)


Selery obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy wywarem (nie całym) i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dolewamy resztę wywaru. Do śmietanki dodajemy żółtko, mieszamy i wlewamy do zupy. Podawać z natką pietruszki. 
Prawda, że proste? A jakie smaczne!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.