Jesień to idealny czas na ciasta dyniowe. Sporo osób już się pewnie skrzywiła na samą myśl. Dowiedziałam się ostatnio, że dynia często bywa złym wspomnieniem z dzieciństwa, a dokładniej kompot z dyni. Kompotu z dyni w dzieciństwie nie piłam, a dynię i czas kiedy jest ona dostępna uwielbiam. To ciasto, które Wam dzisiaj polecam bez zastanowienia można zrobić z marchewką, taką właśnie wersję zaprezentowałam w domu u rodziców i zyskałam nim uznanie nawet u szwagra ;)
CIASTO DYNIOWE (MARCHEWKOWE).
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g startej surowej dyni (marchewki)
50 g wiórków kokosowych *
50 g płatków migdałów *
1 brzoskwinia
1 cukier wanilinowy
* można zastąpić zmielonymi orzechami, pestkami dyni, słonecznika
Krem:
120 g serka (ja używam Delicate w prostokątnym opakowaniu)
50 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowujemy formę średnicy 21 cm, wyściełamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem dno i boki formy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i przesiewamy. W drugiej misce ubijamy jajka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy olej, miksujemy. Teraz kolej na dynię (marchewkę), migdały i wiórki kokosowe- mieszamy wszystko razem ŁYŻKĄ, po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy ciasto przez 60 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia, wtedy możemy przeciąć ciasto na pół i przełożyć kremem. Krem smarujemy także na wierzch ciasta, ozdabiamy orzechami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.