Ten sernik jest genialny, najlepszy jaki jadłam w życiu. Myślę, że tym, którzy lubią połączenie karmelu i orzeszków ziemnych, jak w znanym batoniku Snickers, docenią sernik słodko- słony. W moje gusta trafił i postanowiłam wykonać go osobiście, przepis znalazłam tu. Nie należy on do najtańszych serników, zawiera też sporo składników co może trochę zniechęcić. Ale zapewniam Was, że będzie Wam to wynagrodzone ;)
SERNIK SŁODKO- SŁONY.
Składniki:
Spód sernika:
200 g ciasteczek owsianych z czekoladą
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki masła
Ciasteczka kruszymy i mieszamy z masłem orzechowym i roztopionym masłem.
Wykładamy na dno tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia oraz trochę na boki. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
250 g twarogu sernikowego
250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem)
250 g serka mascarpone
200 g kremowego słonego serka Philadelphia lub podobny
250 g serka mascarpone
200 g kremowego słonego serka Philadelphia lub podobny
3 łyżki mąki pszennej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
5 jajek
300 g białej czekolady
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
5 jajek
300 g białej czekolady
2 łyżki cukru wanilinowego
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do miski wkładamy wszystkie sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej) oraz z mąkę.
Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie powoli dodajemy mleko skondensowane
cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy kolejno jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym jajku. Czekoladę
roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygnie łączymy z masą serową i cukrem wanilinowym. Tak otrzymaną masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut.
Kuwertura:
250 g gęstej kwaśnej śmietany 12%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
W misce mieszamy śmietanę z cukrem pudrem. Gdy sernik się upiecze rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku przez 5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić
sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
Dekoracja:
75 g solonych orzeszków ziemnych
1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki masła
Orzeszki ziemne rozdrabniamy nożem. Resztę składników zagotowujemy w rondelku i gotujemy do czasu gdy sos będzie gęsty, następnie studzimy. Orzeszki mieszamy z 1/4 sosu i mamy gotową dekorację, układamy ją na wierzchu sernika. Pozostałą ilość sosu używamy do polania sernika na talerzu, w tym celu możemy sos podgrzać.
SMACZNEGO!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.