Uwielbiam dynię i zupę dyniową, dlatego w sezonie kupuję trochę więcej i trzymam w zamrażarce. Dzisiejsza propozycja to zupa z pieczonej dyni i papryki. Na blogu znajdziecie także inne propozycje na dynię: =>1, =>2, =>3.
Składniki:
2 litry wywaru warzywnego
0,5 kg dyni
2 marchewki
3 papryki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka
dodatki do zupy: u mnie jęczmień z groszkiem od Soligrano, pasują też pestki dyni, grzanki,
Dynię kroimy na kawałki, układamy na blasze skórą do dołu i pieczemy razem z papryką (w całości) w 180 st przez ok. 30 minut. Z upieczonej dyni łatwo odejdzie skórka, paprykę wkładamy do worka foliowego, po chwili skórka sama będzie odchodzić od papryki. Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewką i zalewamy zimnym wywarem. Dodajemy czosnek, gotujemy do miękkości marchewki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, na koniec miksujemy blenderem. Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.