RISOTTO
Z JEŻYNAMI
Składniki
na dwie porcje:
pół
litra mleka
pół laski
wanilii
70 g
ryżu do risotto
1,5
łyżki cukru trzcinowego
2
łyżki płatków migdałowych
150 g
świeżych jeżyn
Wlewamy
do garnka mleko, wrzucamy wanilię i wsypujemy ryż. Doprowadzamy do wrzenia,
ciągle mieszając, zmniejszamy ogień. Dorzucamy cukier i gotujemy 18 minut,
mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki. Migdały prażymy na patelni,
do złotego koloru. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, wyciągamy
laskę wanilii, dodajemy połowę jeżyn i mieszamy, risotto zmieni kolor na
różowy. Podajemy ozdobione resztą owoców i migdałami. Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńAle bym zjadła jeżyn! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ryż na słodko to mój smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMój też, wtedy jeszcze nie wiedziałam co to za ryż arborio, ale zajadałam się zwykłym, na mleku :)
Usuńrisotto na słodko ;) kojarzy się z dzieciństwem - biby jak zwykły ryż z owocami, ale zasna nazwa risotto nie pozwala myśleć o nim tak nisko ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Ja stara już jestem, więc w dzieciństwie ryżu arborio nie znałam :)
Usuń