SCONES Z MALINAMI.
Składniki
na około 9 sztuk:
Scones:
300 g
mąki pszennej
65 g
cukru
1
łyżka proszku do pieczenia
¼
łyżeczki soli morskiej
85 g
masła
240
ml śmietany kremówki
1
jajko (duże)
½
łyżeczki ekstraktu z wanilii
125 g
świeżych malin (zimą mrożone)
Wykończenie:
1
jajko (duże)
½
łyżeczki cukru
szczypta
soli
cukier
trzcinowy do posypania
W
dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy masło i
wcieramy je w mąkę. W szklanej misce miksujemy śmietanę, jajko i wanilię,
następnie dolewamy do ciasta i mieszamy ręcznie do połączenia składników. Blat posypujemy odrobiną mąki, wykładamy
ciasto, na jego wierzchu układamy maliny i wgniatamy je w ciasto. Wszystko zrobi się lekko wilgotne, należy
wtedy podsypywać mąką.
Uzyskane
ciasto wałkujemy na grubość 2 cm i zostawiamy na 15 minut by odpoczęło. Po tym
czasie wycinamy szklanką okręgi, układamy na blachę pokrytą papierem do
pieczenia. Następnie przygotowujemy wykończenie, w misce ubijamy jajko, cukier
i sól, otrzymaną miksturą smarujemy wszystkie ciastka, następnie posypujemy
brązowym cukrem.
Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 13-18 minut. Zjadamy tego
samego dnia, najlepiej jeszcze ciepłe.
wyglądają uroczo i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie cudeńka! Pychotka, o tego malinowe :3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, http://healthy-dreams.blogspot.com/
Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńA z malinami jeszcze nie jadłam ;)
Maliny świetnie się nadają!
Usuń