środa, 29 lipca 2015

Galette ze śliwkami i rabarbarem.

Uwielbiam kruche ciasto, w wersji słodkiej i słonej, wystarczy zagnieść ciasto, a potem układać na nim co akurat nam przyjdzie do głowy. Dzisiaj proponuję słodką wersję ciasta kruchego w formie galette ze śliwkami i rabarbarem, taka jest moja wersja, możecie śmiało wybrać inne owoce. Dobrze sprawdzają się kwaśniejsze owoce, w każdym razie mnie bardziej smakują. Zatem do dzieła, układamy owoce na cieście, zawijamy brzeg, do piekarnika i zajadamy się jeszcze ciepłym ciastem. U nas galette zniknęło w trybie natychmiastowym. 

galette with plums and rubharb





GALETTE ZE ŚLIWKAMI I RABARBAREM.

Składniki:

250 g mąki
60 g cukru pudru
szczypta soli
130 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko

6 śliwek
200 g rabarbaru
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
żółtko

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i sól. Dodajemy masło, jajko, zagniatamy do połączenia się składników. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. 
W tym czasie przygotowujemy owoce, śliwki kroimy w cienkie plastry, rabarbar w krótkie kawałki. Owoce zasypujemy cukrem, skórką cytrynową, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Na koniec dodajemy żółtko i mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, schładzamy w lodówce. Następnie układamy na nim owoce, zawijamy ok. 5 cm brzeg do środka, który zwilżamy lekko wodą. Galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 30 minut. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.