Kupiłam kiedyś ze "zdrowej półki" w sklepie otręby gryczane w celu dosypania ich do słoja z musli. Musli się skończyło, a zostało mi trochę otrębów, więc postanowiłam zrobić z nich sobie smaczne i zdrowe śniadanie. Otręby gryczane są niczym innym, jak przemielonymi, nieprażonymi ziarnami gryki. Mają w sobie dużo błonnika. Na opakowaniu dojrzałam napis "gluten free", jednak okazuje się, że nie każda firma wytwarza całkowicie wolne od glutenu otręby ze względu na produkcję kasz jęczmiennych
oraz mąk pszennych w pobliżu linii technologicznych
przeznaczonych dla produktów naturalnie wolnych od glutenu. Jednym słowem trzeba być uważnym i dociekliwym jeśli jesteśmy uczuleni na gluten.
OTRĘBY GRYCZANE NA MLEKU Z WIÓRKAMI
KOKOSOWYMI I MALINAMI.
Składniki:
200ml mleka
4 łyżki otrębów gryczanych
łyżka wiórków kokosowych
łyżeczka miodu
maliny
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy otręby gryczane i wiórki. Całość zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż otręby wciągną mleko i zgęstnieją. Słodzimy miodem, wlewamy do miseczki i ozdabiamy malinami. Gotowe, można jeść!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.