czwartek, 26 czerwca 2014

Bakłażany faszerowane kurkami.

Kurki, kurki, kurki! Nadeszła pora na te piękne i smaczne grzyby, które to bardzo lubię. Na pierwszy rzut poszła jajecznica z kurkami na kolację, a wczoraj coś bardziej wyrafinowanego, a mianowicie bakłażany faszerowane kurkami. Biegnijcie na targ po kurki i bakłażany bo warto! Ja kupiłam mniejsze kurki, żeby je użyć w całości i nie kroić, możecie kupić większe jeśli chcecie.





BAKŁAŻANY FASZEROWANE KURKAMI.

Składniki dla jednej osoby:

1 bakłażan
100 g kurek
1 filet z kurczaka
cebula
ser cheddar
szczypiorek
sól, pieprz
olej

Bakłażan myjemy, przekrawamy na pół, łyżką wybieramy miąższ ze środka tak, aby powstała łódka. Wybrany środek z bakłażanu odkładamy na talerz i solimy, odstawiamy na moment. Solimy również pozostałe łódki i pozostawiamy na czas przygotowywania farszu.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy umyte kurki. Podsmażamy kilka minut i odkładamy do miski. Na tej samej patelni, na odrobinie oleju smażymy kurczaka, którego wcześniej kroimy na małe kawałki. Kurczaka też wkładamy do miski. Składniki farszu mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. 
Bakłażan opłukujemy pod wodą, środki kroimy drobno i także dodajemy do farszu. Farszem wypełniamy bakłażanowe łódki, na wierzchu posypujemy startym serem i układamy na blasze/ naczyniu żaroodpornym. 
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy podczas pieczenia widzimy, że bakłażan wysycha, podlewamy odrobiną wody.
Gotowe bakłażany posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.