Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy 5 smaków
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
680 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
350 ml mleka
110 g cukru
Mięso podsmażamy na patelni (nie dodajemy żadnego tłuszczu), dodajemy pokrojoną drobno cebulę, sprasowany czosnek,sos sojowy, przyprawy i na koniec solimy. Przygotowane mięso odstawiamy do ostygnięcia.
Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy i wycinamy okręgi na wybraną przez nas wielkość (ja lubię mniejsze bułeczki). Na każdy wycięty kawałek ciasta, wykładamy łyżką mięso, zamykamy bułeczkę i tworzymy w rękach kulistą bułeczkę. Odkładamy na wysypany mąką blat.
Gdy mamy przygotowane wszystkie bułeczki, zagotowujemy wodę, układamy na garnku kosz do gotowania na parze. Gotujemy bułeczki na parze od kilku do kilkunastu minut w zależności od wielkości. Warto posmarować spód bułeczki olejem by się nie przykleiła. Polecam ugotowanie jednej i sprawdzenie czy nie jest surowa.
No proszę, imponujące. Pieknie podane, naprawdę całość robi wrażenie.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Super, uwielbiam takie nowości w kuchni :)
OdpowiedzUsuń26 yrs old Programmer III Modestia Linnock, hailing from Woodstock enjoys watching movies like Song of the South and Nordic skating. Took a trip to St Mary's Cathedral and St Michael's Church at Hildesheim and drives a Econoline E150. moj link
OdpowiedzUsuńJak to później można odgrzać np. w pracy. Można w mikrofali ? Czy na zimno też będzie OK
OdpowiedzUsuń