niedziela, 9 sierpnia 2015

Sernik kokosowy z porzeczkami.


Kokosowy sernik na zimno, na cienkim biszkoptowym spodzie, przełamany kwaśną czerwoną porzeczką to idealne połączenie. Takie serniki świetnie sprawdzają się latem, gdy panują afrykańskie upały :) Jeśli nie chcecie stać przy gorącym piekarniku, możecie zrezygnować ze spodu ciasta i zrobić tylko masę z galaretką. Przepis ten, jak i inne przepisy znajdziecie w 4 numerze magazynu Food Culture, link znajdziecie w kolumnie po prawej stronie.

Coconut cheesecake with currant.

Coconut cheesecake with currant.


SERNIK KOKOSOWY Z PORZECZKAMI.


Składniki na blachę o średnicy 21cm:


Spód (opcjonalnie):
1 jajko
1/8 szklanki mąki pszennej
1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
1/5 szklanki cukru
łyżka wody

Masa:
½ kg twarogu sernikowego
½ szklanki cukru
1 cytryna
400 ml mleka kokosowego
cukier wanilinowy
4 łyżeczki żelatyny
200 g białej czekolady

Galaretka:
250 ml oranżady
łyżeczka (pełna) żelatyny
czerwone porzeczki

Spód- biszkopt wykonujemy ubijając jajka z cukrem, dodając mąkę i wodę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy.
Do miski wkładamy ser, cukier i startą skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Połowę mleka wlewamy do sera, pozostałą część zostawiamy do rozpuszczenia żelatyny. Puszkę wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna wlewamy ją do puszki z mlekiem kokosowym i żelatyną, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość powoli wlewamy do masy serowej i miksujemy. Wylewamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na koniec przygotowujemy galaretkę, połowę oranżady podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę, tak by nie było grudek. Dolewamy resztę oranżady i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, gdy będzie już zimna wylewamy na masę serową i wrzucamy porzeczki. Chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Smacznego!




 

6 komentarzy:

  1. Wygląda fenomenalnie i tak uroczo. Świetne kolorki, z chęcią spróbowałabym tego serniczka :] Pychotka.

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wykonać, nie wiem jak z porzeczkami, chyba już nie do kupienia, ale inne owoce też pasują. Bez owocu też da radę :)

      Usuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.