Kokosowy
sernik na zimno, na cienkim biszkoptowym spodzie, przełamany kwaśną czerwoną
porzeczką to idealne połączenie. Takie serniki świetnie sprawdzają się latem,
gdy panują afrykańskie upały :) Jeśli nie chcecie stać przy gorącym piekarniku, możecie zrezygnować ze spodu ciasta i zrobić tylko masę z galaretką. Przepis ten, jak i inne przepisy znajdziecie w 4 numerze magazynu Food Culture, link znajdziecie w kolumnie po prawej stronie.
SERNIK
KOKOSOWY Z PORZECZKAMI.
Składniki
na blachę o średnicy 21cm:
Spód
(opcjonalnie):
1
jajko
1/8
szklanki mąki pszennej
1/8
szklanki mąki ziemniaczanej
1/5
szklanki cukru
łyżka
wody
Masa:
½ kg
twarogu sernikowego
½
szklanki cukru
1
cytryna
400
ml mleka kokosowego
cukier
wanilinowy
4
łyżeczki żelatyny
200 g
białej czekolady
Galaretka:
250
ml oranżady
łyżeczka
(pełna) żelatyny
czerwone
porzeczki
Spód-
biszkopt wykonujemy ubijając jajka z cukrem, dodając mąkę i wodę. Wylewamy na
blachę wyłożoną papierem i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180
stopni. Studzimy.
Do
miski wkładamy ser, cukier i startą skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia
składników. Połowę mleka wlewamy do sera, pozostałą część zostawiamy do
rozpuszczenia żelatyny. Puszkę wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy w
kąpieli wodnej, następnie dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Czekoladę
roztapiamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna wlewamy ją do puszki z mlekiem
kokosowym i żelatyną, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy
sok z cytryny. Całość powoli wlewamy do masy serowej i miksujemy. Wylewamy na
biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na
koniec przygotowujemy galaretkę, połowę oranżady podgrzewamy i rozpuszczamy w
niej żelatynę, tak by nie było grudek. Dolewamy resztę oranżady i mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia, gdy będzie już zimna wylewamy na masę serową i
wrzucamy porzeczki. Chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Smacznego!
prezentuje się wybornie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Magda!
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak!
UsuńWygląda fenomenalnie i tak uroczo. Świetne kolorki, z chęcią spróbowałabym tego serniczka :] Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://healthy-dreams.blogspot.com/
Polecam wykonać, nie wiem jak z porzeczkami, chyba już nie do kupienia, ale inne owoce też pasują. Bez owocu też da radę :)
Usuń