OKOŃ W BIAŁYM WINIE.
Składniki dla 2 osób:
2 filety z okonia morskiego
pół szklanki białego wina
1 cykoria
50 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz
Rybę zalewamy ¼ szklanki wina i odstawiamy na godzinę,
następnie wyciągamy rybę, osuszamy i solimy. Cykorię kroimy na pół, solimy,
przyprawiamy pieprzem. Śmietankę mieszamy z resztą wina. Przygotowujemy dwa
kawałki folii aluminiowej, na każdym układamy cykorię, na niej kawałek ryby,
łodyżkę natki pietruszki oraz łyżkę masła. Całość polewamy kilkoma łyżkami sosu
śmietanowego. Folię szczelnie zamykamy, tak przygotowaną rybę pieczemy w 180
stopniach ok 25 minut. Po 15 minutach rozchylamy folię, aby zapiec rybę na
wierzchu. Rybę podajemy w folii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.