poniedziałek, 21 grudnia 2015

Okoń w białym winie.

Okoń ma białe chude mięso, z niewielką ilością ości, lekko słodkawe. Zawiera wyjątkowo mało tłuszczu, dlatego nie nadaje się raczej do wędzenia i grillowania, bo łatwo się wysusza i traci smak. Najlepiej smakuje pieczone i taką wersję mam dla Was dzisiaj. 







OKOŃ W BIAŁYM WINIE.


Składniki dla 2 osób:

2 filety z okonia morskiego
pół szklanki białego wina
1 cykoria
50 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz

Rybę zalewamy ¼ szklanki wina i odstawiamy na godzinę, następnie wyciągamy rybę, osuszamy i solimy. Cykorię kroimy na pół, solimy, przyprawiamy pieprzem. Śmietankę mieszamy z resztą wina. Przygotowujemy dwa kawałki folii aluminiowej, na każdym układamy cykorię, na niej kawałek ryby, łodyżkę natki pietruszki oraz łyżkę masła. Całość polewamy kilkoma łyżkami sosu śmietanowego. Folię szczelnie zamykamy, tak przygotowaną rybę pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut. Po 15 minutach rozchylamy folię, aby zapiec rybę na wierzchu. Rybę podajemy w folii. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.