Składniki:
2 czerwone papryczki chili
2 ząbki czosnku
puszka koncentratu pomidorowego
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka oliwy
250 g krewetek (zamrożone trzeba rozmrozić)
ćwiartki cytryny do podania
kolendra do posypania
Papryczki chili oraz nieobrany czosnek wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zrobią się czarne. Usuwamy nasiona i skórę z papryczki i obieramy czosnek, obrane wrzucamy do malaksera. Dodajemy resztę składników i miksujemy całość. Krewetki obieramy i usuwamy żyłkę (jeśli nie kupiliśmy obranych), wrzucamy do miski, dodajemy marynatę i delikatnie mieszamy. Krewetki smażymy na patelni z odrobiną oliwy do momentu aż zrobią się różowe. Podajemy z ćwiartkami cytryny do skropienia.
Bardzo lubię krewetki. Chętnie wypróbuję przepis. Może być pyszne.
OdpowiedzUsuń