środa, 28 marca 2018

Cytrynowa babka z borówkowym lukrem.

Czasu do świąt coraz mniej, menu już przygotowane, czekam niczym w blokach startowych by móc zacząć piec i gotować te wszystkie pyszności. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na babkę wielkanocną, polecam tę babę cytrynową. Przepis od rewelacyjnej Kwestii Smaku. Jest pyszna, wilgotna i piękna.







 Składniki:

4 jajka (w temp. pokojowej)
200 g masła
1/2 cytryny (sok i skórka)
1 mandarynka (sok i skórka)
200 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
160 g mąki pszennej tortowej
90 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder
domowy syrop z owoców (u mnie borówkowy)


Roztapiamy masło, dodajemy skórki i sok z cytrusów. Odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej masy. W drugiej misce łączymy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy je stopniowo do ubitych jajek, cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec wlewamy masło i miksujemy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Wlewamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Wyciągamy, studzimy i polewamy lukrem. Sok łączymy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej gęstości lukier.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.