niedziela, 25 marca 2018

Żurek z chrzanem na wędzonce.

Wielkanoc tuż, tuż. To już ostatni moment by nastawić zakwas na żurek i kompletowanie składników do świątecznego menu. Na naszym stole nie może zabraknąć żurku. Tym razem padło na żurek z nutą chrzanową. Jeśli szukacie przepisu na zakwas, znajdziecie go u mnie --> tu, a przepis na inny żurek --> tutaj.





Składniki:

zakwas na żurek z tego przepisu (lub kupny jeśli nie chcecie robić)
pół kg różnych wędlin (ja użyłam boczek i wędzone żeberka)
2 l wody
2 łyżki chrzanu (najlepiej świeży utarty)
5-6 ząbków czosnku
200 g śmietany 18%
sól, pieprz

Wędliny kroimy w paseczki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy ok. godziny. Wędliny oddadzą swój smak, wywar będzie aromatyczny. Dodajemy chrzan i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku oraz zakwas. Gotujemy jeszcze z pół godziny. Na koniec dodajemy śmietanę. Solimy, pieprzymy. 


1 komentarz:

  1. Żurek to cudowna zupa. Moja ukochana. Mniam mniam. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.