wtorek, 28 października 2014

Hollandse erwtensoep, czyli grochówka z zielonego grochu.

Kuchnia holenderska jest prosta i mało wyszukana, bazuje na nieskomplikowanych daniach chłopskich i rybackich. Tradycyjne potrawy, mimo że są dość tłuste, zawierają dużo warzyw i owoców. W dzisiejszej kuchni bardzo widoczne są wpływy orientalne (głównie indonezyjskie i chińskie). Zupa, którą chcę Wam dzisiaj przybliżyć, to chyba numer jeden, klasyk w kuchni holenderskiej. Jest to zupa z zielonego grochu, nagotowana na mięsie- najczęściej karkówce wieprzowej oraz kiełbasie, której daleko do naszych polskich kiełbas. Niemniej jednak zupa jest naprawdę smaczna i pożywna, idealna na tę porę roku. Przyznam szczerze, że pierwsza Erwtensoep jaką jadłam, to ta wykonana przeze mnie. Luby mówi, że to najlepsza zupa z zielonego grochu jaką jadł i tej wersji się trzymam.





HOLLANDSE ERWTENSOEP, GROCHÓWKA Z ZIELONEGO GROCHU.

Składniki:

300 g zielonego, łuskanego grochu
2 kotlety z karkówki
1 kiełbasa dobrze uwędzona, o co w Holandii trudno ("Veluwse fijne rookworst")- ja użyłam
polskiej kiełbasy ŚLĄSKIEJ
1 marchew
1 średniej wielkości seler
25 g natki selera
1 duży por
1 liść laurowy
1 łyżka soli
pieprz

Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy łyżkę soli, liść laurowy i wrzucamy kawałki mięsa oraz groch. Gotujemy 20 minut pod przykryciem, w tym czasie obieramy i kroimy w kostkę seler oraz w plasterki marchew i por. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso i gdy lekko przestygnie kroimy je na drobniejsze kawałki. Pokrojone mięso, warzywa wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy także w całości kiełbasę oraz pokrojoną natkę selera. Całość gotujemy jeszcze około 20 minut, tyle czasu potrzeba by groch i warzywa zmiękły. Kiełbaskę wyciągamy z garnka by pokroić je w plastry, te zaś trafią do zupy. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i koniecznie pieprzem. Zupa po czasie robi się bardzo gęsta, zawsze można wtedy dolać trochę wody.
Holendrzy jadają tę zupę przegryzając chlebem z boczkiem, jak dla mnie zupa jest na tyle syta, że nie trzeba jej niczym zagryzać. 
Smacznego!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.