Jesienią i zimą nasz organizm domaga się dań, które rozgrzeją nas od wewnątrz i dodadzą energii. Świetnie nadają się do tego wszelkiego rodzaju pikantne gulasze, gorące i gęste zupy. Ja dla Was mam propozycję na curry z dyni i batata, cóż jeść bowiem jesienią jak nie dynię? Jakoś trzeba przetrwać tę chłodniejszą część roku. A potem będzie już tylko lepiej!
CURRY Z DYNI I SŁODKIEGO ZIEMNIAKA.
Składniki:
pół dyni hokkaido
300 g batata
400 ml passaty pomidorowej (lub puszka pomidorów)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pół łyżeczki cynamonu, pieprz cayenne
ryż do podania
natka pietruszki do posypania
2 łyżki oleju
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodajemy obrane i pokrojone w większe kawałki: dynię i ziemniaka (dyni hokkaido nie trzeba obierać). W kolejnym kroku dorzucamy rozgnieciony czosnek oraz pomidory. Całość dusimy około pół godziny.
Podajemy z ryżem i natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.