Ostatnio mam fazę na wypiekanie chleba, poszukiwałam jakiegoś ciekawego przepisu i znalazłam na blogu Every Cake You Bake. Tego samego dnia chleb ten został tematem wspólnego Wypiekania na śniadanie. Bez wahania przyjęłam wyzwanie i wczoraj upiekliśmy go sobie na kolację. Moja druga połowa nie przepada za rodzynkami dlatego zmieniłam dodatki na suszone pomidory i jagody goji. W czasie pieczenia w domu unosił się zapach sody, który kojarzy się raczej ze słodkimi wypiekami, ale sprawdziła się także przy wypieku chleba.
We wspólnym wypiekaniu udział wzięły: Dorota, Aneta, Nina, Bernadetta, Justyna, Ewa, Lidia, Monika, Iza, Kasia, Gosia, Joanna, Justyna, Bożena, Laura, Joanna, Ewa, Ewa, Edyta.
We wspólnym wypiekaniu udział wzięły: Dorota, Aneta, Nina, Bernadetta, Justyna, Ewa, Lidia, Monika, Iza, Kasia, Gosia, Joanna, Justyna, Bożena, Laura, Joanna, Ewa, Ewa, Edyta.
Składniki:
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g mąki pszennej,
1 szklanka maślanki,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki jagód goi,
4 suszone pomidory
1 łyżeczka rozmarynu
1 szklanka maślanki,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki jagód goi,
4 suszone pomidory
1 łyżeczka rozmarynu
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól i rozmaryn. Następnie stopniowo dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Na koniec dodajemy jagody goi i pokrojone drobno suszone pomidory. Zagniatamy dalej do uzyskania elastycznego i lekko lepkiego ciasta. Formujemy kulę, posypujemy mąką i układamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, nacinamy nożem krzyż. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Chleb najlepiej smakuje świeży, chleby na sodzie szybko czerstwieją.
Ależ on wspaniale wygląda! I ta chrupiąca skórka, pycha :)
OdpowiedzUsuńOj baardzo chrupiąca była! :)
UsuńMusiał byc pyszny z pomidorami i jagodami, kiedys spróbuję :-) Fajnie się razem wypiekało, dzięki :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSuszone pomidorki w chlebku... mniam :)
OdpowiedzUsuńOj tak!
UsuńSuszone pomidory do świetny pomysł na pewno będę próbowała wytrawne wersje. Dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńJa też dziękuję :)
UsuńWspaniały chlebek, dzięki za wspólny czas :).
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńChlebek fajnie odmieniony w zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie!
Dzięki :)
UsuńAle na pewno upiekę pierwotną wersję z jabłkami ;)
Chlebek fajnie odmieniony w zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie!
Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie, było niezwykle aromatycznie.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńBardzo ciekawy dodatek jagód goji. Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb, rewelacja
OdpowiedzUsuń