sobota, 27 lutego 2016

Chleb na sodzie z suszonymi pomidorami i rozmarynem.

Ostatnio mam fazę na wypiekanie chleba, poszukiwałam jakiegoś ciekawego przepisu i znalazłam na blogu Every Cake You Bake. Tego samego dnia chleb ten został tematem wspólnego Wypiekania na śniadanie. Bez wahania przyjęłam wyzwanie i wczoraj upiekliśmy go sobie na kolację. Moja druga połowa nie przepada za rodzynkami dlatego zmieniłam dodatki na suszone pomidory i jagody goji. W czasie pieczenia w domu unosił się zapach sody, który kojarzy się raczej ze słodkimi wypiekami, ale sprawdziła się także przy wypieku chleba. 
We wspólnym wypiekaniu udział wzięły: Dorota, Aneta, Nina, Bernadetta, Justyna, Ewa, Lidia, Monika, Iza, Kasia, Gosia, Joanna, Justyna, Bożena, Laura, Joanna, Ewa, Ewa, Edyta.






Składniki:
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g mąki pszennej,
1 szklanka maślanki,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki jagód goi,
4 suszone pomidory
1 łyżeczka rozmarynu

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól i rozmaryn. Następnie stopniowo dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Na koniec dodajemy jagody goi i pokrojone drobno suszone pomidory. Zagniatamy dalej do uzyskania elastycznego i lekko lepkiego ciasta. Formujemy kulę, posypujemy mąką i układamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, nacinamy nożem krzyż. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. 
Chleb najlepiej smakuje świeży, chleby na sodzie szybko czerstwieją. 

21 komentarzy:

  1. Ależ on wspaniale wygląda! I ta chrupiąca skórka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiał byc pyszny z pomidorami i jagodami, kiedys spróbuję :-) Fajnie się razem wypiekało, dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Suszone pomidorki w chlebku... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suszone pomidory do świetny pomysł na pewno będę próbowała wytrawne wersje. Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały chlebek, dzięki za wspólny czas :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek fajnie odmieniony w zdrowszej wersji :)
    Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Ale na pewno upiekę pierwotną wersję z jabłkami ;)

      Usuń
  7. Chlebek fajnie odmieniony w zdrowszej wersji :)
    Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za wspólne pieczenie, było niezwykle aromatycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy dodatek jagód goji. Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały chleb, rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.