W weekendy staram się zawsze upiec coś słodkiego, bardziej lub mniej wyszukanego, ważne by było coś do popołudniowej kawy. Plan był na konkretne ciasto, wystarczyło tylko wsiąść na rower i pojechać do sklepu po składniki. Niestety holenderska pogoda pokazała swoje oblicze deszczem i silnym wiatrem, z domu nie chciało się wychodzić, trzeba było upiec ciasto z dostępnych składników. Rozejrzałam się po "spiżarni" i już wiedziałam, że upieczona będzie tarta jabłkowa.
TARTA JABŁKOWA Z BUDYNIEM.
Ciasto: 250g mąki 100g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli 100g cukru 200g zimnego masła 1 jajko
350 g musu jabłkowego (ja użyłam jabłkowo-rabarbarowego)
1 czubata łyżka kaszy manny
Budyń:
1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem 250 ml mleka 250g serka mascaropne 1-2 łyżeczki cukru pudru
Karmelizowane jabłka:
3 jabłka
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Mieszamy mąkę, orzechy, sól i cukier, dodajemy posiekane masło i jajko, zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę na tartę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładamy mus wymieszany z kaszą manną. Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Budyń gotujemy w 250 ml mleka, studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Powstałym kremem smarujemy upieczoną wcześniej tartę.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, gotujemy chwilę mieszając, aż do czasu jak zacznie bulgotać. Dodajemy obrane i pokrojone w 8 (16) jabłka, posypujemy cynamonem. Podsmażamy chwilę, do miękkości jabłek. Kiedy jabłka ostygną, odcedzamy z nadmiaru karmelu i układamy na budyniowy wierzch.
Tarta pierwsza klasa. Super składniki.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń