środa, 24 lutego 2016

Tarta jabłkowa z budyniem.

W weekendy staram się zawsze upiec coś słodkiego, bardziej lub mniej wyszukanego, ważne by było coś do popołudniowej kawy. Plan był na konkretne ciasto, wystarczyło tylko wsiąść na rower i pojechać do sklepu po składniki. Niestety holenderska pogoda pokazała swoje oblicze deszczem i silnym wiatrem, z domu nie chciało się wychodzić, trzeba było upiec ciasto z dostępnych składników. Rozejrzałam się po "spiżarni" i już wiedziałam, że upieczona będzie tarta jabłkowa. 

;Tarta jabłkowa z budyniem.
Tarta jabłkowa z budyniem.



TARTA JABŁKOWA Z BUDYNIEM.

Składniki:


Ciasto: 250g mąki 100g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli 100g cukru 200g zimnego masła 1 jajko
350 g musu jabłkowego (ja użyłam jabłkowo-rabarbarowego)
1 czubata łyżka kaszy manny

Budyń:
1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
250 ml mleka 250g serka mascaropne 1-2 łyżeczki cukru pudru

Karmelizowane jabłka:
3 jabłka 
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Mieszamy mąkę, orzechy, sól i cukier, dodajemy posiekane masło i jajko, zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę na tartę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładamy mus wymieszany z kaszą manną. Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy. 
Budyń gotujemy w 250 ml mleka, studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Powstałym kremem smarujemy upieczoną wcześniej tartę. 
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, gotujemy chwilę mieszając, aż do czasu jak zacznie bulgotać. Dodajemy obrane i pokrojone w 8 (16) jabłka, posypujemy cynamonem. Podsmażamy chwilę, do miękkości jabłek. Kiedy jabłka ostygną, odcedzamy z nadmiaru karmelu i układamy na budyniowy wierzch.

Tarta jabłkowa z budyniem.

2 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.