czwartek, 18 lutego 2016

Chleb pszenno-kukurydziany pieczony w garnku rzymskim.

Wracam do Was po 2 tygodniach przerwy z bochenkiem gorącego chleba, odkąd mam garnek rzymski piekę chleby częściej i chętniej. Polecam kupno garnka, można w nim piec cudne chleby, a także przygotować pyszne dania bez tłuszczu. Dzisiaj proponuję Wam chleb z mąki pszennej i kukurydzianej z przepisu Elizy Mórawskiej z książki "O chlebie". Chleb jest prosty w wykonaniu, nie trzeba go zbytnio wyrabiać, a efekt jaki jest każdy widzi. 

Chleb pszenno-kukurydziany pieczony w garnku rzymskim.

Chleb pszenno-kukurydziany pieczony w garnku rzymskim.


CHLEB PSZENNO- KUKURYDZIANY.

Składniki:

1 łyżeczka drożdży instant (lub 2 g świeżych)
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
200 g mąki kukurydzianej
550 ml wody
1,5 łyżeczki soli morskiej

Mieszamy w misce wszystkie składniki i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-16 godzin. Wyrośnięte ciasto wykładamy na mocno posypaną mąką ściereczkę i wkładamy do koszyka lub miski, odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.  
Gdy pieczemy ciasto w garnku rzymskim, należy garnek wcześniej namoczyć w wodzie 10-15 minut. Namoczony garnek wycieramy ściereczką, i wkładamy do niego ciasto (dobrze by było całe oprószone mąką), zamykamy pokrywkę. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 220 stopni, po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut. Gotowy chleb wyciągamy z garnka i chłodzimy na kratce.

Gdy pieczecie w garnku żeliwnym, ciasto wkłada się do nagrzanego wcześniej garnka i pieczemy krócej- 20 minut z pokrywką, 20 minut bez.
Gdy korzystamy z keksówki, ciasto wkładamy do foremki, a gdy urośnie pieczemy 40-45 minut. 

Chleb pszenno-kukurydziany pieczony w garnku rzymskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.