Wracam do Was po 2 tygodniach przerwy z bochenkiem gorącego chleba, odkąd mam garnek rzymski piekę chleby częściej i chętniej. Polecam kupno garnka, można w nim piec cudne chleby, a także przygotować pyszne dania bez tłuszczu. Dzisiaj proponuję Wam chleb z mąki pszennej i kukurydzianej z przepisu Elizy Mórawskiej z książki "O chlebie". Chleb jest prosty w wykonaniu, nie trzeba go zbytnio wyrabiać, a efekt jaki jest każdy widzi.
CHLEB PSZENNO- KUKURYDZIANY.
Składniki:
1 łyżeczka drożdży instant (lub 2 g świeżych)
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
200 g mąki kukurydzianej
550 ml wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
Mieszamy
w misce wszystkie składniki i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-16
godzin. Wyrośnięte ciasto wykładamy na mocno posypaną mąką ściereczkę i wkładamy do koszyka lub
miski, odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Gdy
pieczemy ciasto w garnku rzymskim, należy garnek wcześniej namoczyć w
wodzie 10-15 minut. Namoczony garnek wycieramy ściereczką, i
wkładamy do niego ciasto (dobrze by było całe oprószone mąką), zamykamy
pokrywkę. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 220
stopni, po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15
minut. Gotowy chleb wyciągamy z garnka i chłodzimy na kratce.
Gdy
pieczecie w garnku żeliwnym, ciasto wkłada się do nagrzanego wcześniej
garnka i pieczemy krócej- 20 minut z pokrywką, 20 minut bez.
Gdy korzystamy z keksówki, ciasto wkładamy do foremki, a gdy urośnie pieczemy 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.