czwartek, 8 marca 2018

Daktylowe ciasteczka kokosowe, bez tłuszczu i cukru.

Wszystkiego dobrego w dniu naszego święta Kobitki! Obyśmy miały dzień kobiet cały rok. Zaraz zabieram się za ciasto na dziś, najpierw szybko skrobnę przepis na ciasteczka daktylowe. Bez tłuszczu i cukru- co oznacza, że możemy zjadać je do woli. Mnie bardzo smakują, aprobata drugiej połowy też jest.




Składniki:

200 g daktyli bez pestek
200 g banana (ważyłam bez skórki)
70 g wiórków kokosowych
50 g sezamu (u mnie biały i czarny)
4 łyżki płatków owsianych
20 g słonecznika (opcjonalnie)

Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odsączam z wody i miksuję w malakserze (lub blenderem) razem z bananami do uzyskania gładkiej masy. Dodaję wiórki kokosowe, sezam, płatki owsiane i słonecznik i mieszam dokładnie. Gdy masa jest za mało gęsta, dodaję wiórki lub płatki. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lub większe), układam na blachę z papierem lekko je spłaszczając.
Ciasteczka wypiekam ok. 20 minut (większe od orzecha 30 minut) w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Muszą być złociste. 


3 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.