poniedziałek, 3 listopada 2014

Brownie. Ot tyle, dla gości.

Jadłam różne brownie, ale to jest moim numerem jeden. Łatwe, szybkie, mocno czekoladowe, wilgotne i gliniaste. Można upiec je z dodatkami w postaci owoców, robiłam z malinami i truskawkami, z solą, albo orzechami czy migdałami. Tutaj przedstawię Wam przepis na czyste klasyczne brownie, bez żadnych dodatków. Na fotografiach zobaczycie dwa małe kawałki, ale przepis jest na blachę średnicy 21 cm.
Jest to idealne ciasto do upieczenia, gdy potrzebujemy coś słodkiego "na zaraz", na niespodziewanych gości, potrzebuje ono w piekarniku tylko 12 minut!

Brownie, czekolada, czekoladowe, proste i najlepsze



Brownie, czekolada, czekoladowe, proste i najlepsze



BROWNIE. OT TYLE, DLA GOŚCI.

Składniki na blachę 21 cm:

3 jaja
trochę ponad pół szklanki cukru
trochę mniej jak pół szklanki mąki
100 g czekolady gorzkiej
3/4 masła

Masło i czekoladę (koniecznie oba składniki) wrzucamy do miski szklanej lub metalowej i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie ubijamy jaja z cukrem, następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Roztopione masło i czekoladę odstawiamy by masa przestygła i później dodajemy do ciasta, miksujemy. Wylewamy wszystko na blachę, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Gotowe, prawda, że proste?
Smacznego!


Brownie, czekolada, czekoladowe, proste i najlepsze

Może uda się zawalczyć o zestaw książek Doroty Świątkowskiej. Konkurs jeszcze trwa!


Moje wypieki i desery na każdą okazję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.