Uwielbiam smak pieczonej papryki, do tego pieczony czosnek i mamy składniki na zupę, a gdyby dodać do tego jeszcze marchewkę- sukces murowany. Zapach pieczonej papryki i czosnku to balsam dla mojego nosa, dlatego tak lubię przygotowywać tę zupę. Rozgrzewająca, lekko pikantna, idealna na jesień i szarość za oknem. Zobaczcie na te kolory, czyż nie zachęcają???? Mnie bardzo!
ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I MARCHEWKI.
Składniki:
3 średnie marchewki
3 papryki (ja dałam żółtą, zieloną i czerwoną)
3 ząbki czosnku
ok. 650 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, papryka
oliwa z oliwek
natka pietruszki
pieczywo na grzanki
ser cheddar
oregano
Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, papryki dzielimy na pół, oczyszczamy z nasion. Warzywa układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Nie zapominamy o ząbkach czosnku- ich nie obieramy z łupin. Pieczemy 30-45 minut. Po tym czasie paprykę wkładamy do foliowego worka, by odparowały, wtedy łatwo odchodzi z nich skórka. Czosnek naciskamy i to co dobre samo z łupiny wyskoczy. Warzywa wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i gotujemy 15 minut, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Całość miksujemy blenderem, do uzyskania kremu.
Przed podaniem przygotowujemy grzanki, pieczywo kroimy na kawałki, na nie układamy starty cheddar i posypujemy oregano. Podpiekamy chwilę w piekarniku, do roztopienia się sera.
Zupę polewamy oliwą z oliwek, posypujemy natką i podajemy z grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.