Tegoroczne święta spędzam po raz pierwszy poza domem. Kto już czytał moje ostatnie posty wie, że jestem od jakiegoś czasu w Holandii, to właśnie tutaj spędzę ten wyjątkowy czas w roku. Przygotowałam dla Was przepis na ciastka speculaas, jest to tutejszy rarytas. Na bazie tych ciasteczek robi się inne desery i słodkości, a nawet kawę. Przepis ten znalazł się w pierwszym, świątecznym numerze magazynu kulinarno kulturalnego, który z koleżankami blogerkami tworzymy wspólnie z pasji do gotowania. Zapraszam także na stronę magazynu FOOD CULTURE, znajdziecie tam inne ciekawe przepisy na święta.
CIASTKA SPECULAAS.
Składniki na ok. 30 sztuk:
250 g mąki
150 g masła (w temperaturze pokojowej)
125 g brązowego cukru
4 łyżeczki przyprawy speculaas (zawiera: cynamon, gałkę
muszkatołową, gożdziki, kardamon, biały pieprz, nasiona kolendry, imbir, anyż i
buzdyganek naziemny)
2 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier, przyprawę i
szczyptę soli. Dolewamy mleko i rękoma zagniatamy ciasto, aż wszystkie
składniki się połączą i ciasto będzie plastyczne. Ciasto owijamy folią
spożywczą i wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wałkujemy do
uzyskania grubości 3 mm i wycinamy z niego ciasteczka (około 30 sztuk). Blachę
piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy 12-15
minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, studzimy i chowamy ciastka w
szczelnie zamkniętym pudełku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.