poniedziałek, 29 grudnia 2014

Oliebollen- sylwestrowy przysmak w Holandii.

W Holandii nie świętuje się ostatniego dnia roku na wielkich balach, wynajętych salach. Tam co najwyżej idzie się do knajpy na piwko, a najczęściej spędza w domu ze znajomymi. W ten wieczór Holendrzy zjadają oliebollen czyli kulki, podobne do naszych pączków, ale trochę mniejsze z rodzynkami, jabłkiem albo na przykład z czekoladą. Smażone na głębokim oleju ciasto nakładane łyżką co  powoduje nie zawsze regularne kształty. Smakują wybornie, proponuję zjadać w dniu smażenia. Przepis ten, jak wiele innych znajdziecie w magazynie kulinarnym food culture, który współtworzę.
Oliebollen- sylwestrowy przysmak w Holandii.

Oliebollen- sylwestrowy przysmak w Holandii.




Przekąski Sylwestrowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.