Zbliża się czerwiec, dni będą coraz cieplejsze, zaraz przyjdzie lato. Latem nie ma nic lepszego na upał jak chłodnik, bo jak jeść gorącą zupę, kiedy temperatury sięgają trzydziestu stopni?! Mam dla Was przepis na chłodnik ze szparagów, dla mnie to było coś nowego. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu. Przepis na chłodnik znajdziecie także w trzecim numerze magazynu Food Culture.
CHŁODNIK
ZE SZPARAGÓW I AWOKADO.
Składniki:
500 g
zielonych szparagów
1-2
limonki (wg upodobań)
250
ml śmietany kremówki
15 g
świeżej mięty
1
awokado
100
ml wody
sól,
pieprz
Odcinamy
twarde końcówki szparagów, wyrzucamy. Szparagi kroimy na kawałki, główki
szparagów odkładamy, będziemy je gotować osobno. Główki szparagów gotujemy 2
minuty w osolonej wodzie. Pozostałe gotujemy 3 minuty, odcedzamy, wkładamy do
miski. Dodajemy startą skórkę z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy także
liście mięty, śmietanę i awokado (obieramy ze skóry, usuwamy pestkę). Wszystko
miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli będzie za gęsta dodajemy wodę.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.