czwartek, 28 maja 2015

Chłodnik ze szparagów i awokado.

Zbliża się czerwiec, dni będą coraz cieplejsze, zaraz przyjdzie lato. Latem nie ma nic lepszego na upał jak chłodnik, bo jak jeść gorącą zupę, kiedy temperatury sięgają trzydziestu stopni?! Mam dla Was przepis na chłodnik ze szparagów, dla mnie to było coś nowego. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu. Przepis na chłodnik znajdziecie także w trzecim numerze magazynu Food Culture.

Chłodnik ze szparagów i awokado.



Chłodnik ze szparagów i awokado.





CHŁODNIK ZE SZPARAGÓW I AWOKADO.


Składniki:

500 g zielonych szparagów
1-2 limonki (wg upodobań)
250 ml śmietany kremówki
15 g świeżej mięty
1 awokado
100 ml wody
sól, pieprz

Odcinamy twarde końcówki szparagów, wyrzucamy. Szparagi kroimy na kawałki, główki szparagów odkładamy, będziemy je gotować osobno. Główki szparagów gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Pozostałe gotujemy 3 minuty, odcedzamy, wkładamy do miski. Dodajemy startą skórkę z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy także liście mięty, śmietanę i awokado (obieramy ze skóry, usuwamy pestkę). Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli będzie za gęsta dodajemy wodę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Chłodnik ze szparagów i awokado.

 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.