piątek, 22 maja 2015

Sałata ze szparagami, gnocchi i jajkiem w koszulce.


Sezon na szparagi w pełni, pewnie w Polsce cena z dnia na dzień jest coraz niższa, co zachęca do kupowania i zajadania tych cudowności. Tutaj w Holandii przez cały sezon cena taka sama, można liczyć ewentualnie na jakąś promocję. Kolejny raz propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów, pomysł na kolację, albo weekendowe śniadanie. Pyszne danie z gnocchi, szparagami, sałatą i serem. Idealne połączenie! No i jeszcze to jajko w koszulce! Przepis ten znajdziecie także w trzecim numerze magazynu Food Culture, który z koleżankami współtworzę. 


Sałata ze szparagami, gnocchi i jajkiem w koszulce.


Sałata ze szparagami, gnocchi i jajkiem w koszulce.





SAŁATA ZE SZPARAGAMI, GNOCCHI I JAJKIEM W KOSZULCE.


Składniki dla 4 osób:
pęczek zielonych szparagów
2 czerwone cebule
50 g masła
500 g gnocchi (własnoręcznie wykonanych albo kupnych)
75 g sałaty (rukola, tutaj mieszanka sałat)
100 g sera feta
4 jajka

Usuwamy zdrewniałą część szparagów, kroimy je na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty. Cebulę kroimy w krążki, podsmażamy na maśle przez 5 minut. Na chwilę dorzucamy ugotowane szparagi i podsmażamy je z cebulą. Gnocchi gotujemy według wskazówek na opakowaniu, żeby były al dente. Układamy na talerzach sałatę, dodajemy cebulę, szparagi i gnocchi. Na to wszystko kruszymy ser feta, solimy, przyprawiamy i pieprzem.

Ostatni punkt to jajko w koszulce.
W czajniku gotujemy wodę, którą następnie wlewamy do średniej wielkości garnka i solimy.
Jajka wbijamy  pojedynczo. Kiedy woda się gotuje, łyżką mieszamy w garnku by powstał wir. W ten wir jednym płynnym ruchem wlewamy jajko i czekamy 2 minuty. Zmniejszamy ogień.
Po 2 minutach sprawdzamy stopień ugotowania żółtka – jeśli jest bardzo płynne, pozwalamy jajku gotować się jeszcze 1-2 minuty.
Następnie delikatnie wyławiam je łyżką cedzakową, dokładnie odcedzam z wody i przekładam na sałatę. Tak postępujemy z resztą jajek.

Sałata ze szparagami, gnocchi i jajkiem w koszulce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.