Sezon na szparagi w pełni, pewnie w Polsce cena z dnia na dzień jest coraz niższa, co zachęca do kupowania i zajadania tych cudowności. Tutaj w Holandii przez cały sezon cena taka sama, można liczyć ewentualnie na jakąś promocję. Kolejny raz propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów, pomysł na kolację, albo weekendowe śniadanie. Pyszne danie z gnocchi, szparagami, sałatą i serem. Idealne połączenie! No i jeszcze to jajko w koszulce! Przepis ten znajdziecie także w trzecim numerze magazynu Food Culture, który z koleżankami współtworzę.
SAŁATA
ZE SZPARAGAMI, GNOCCHI I JAJKIEM W KOSZULCE.
Składniki
dla 4 osób:
pęczek
zielonych szparagów
2
czerwone cebule
50 g
masła
500 g
gnocchi (własnoręcznie wykonanych albo kupnych)
75 g
sałaty (rukola, tutaj mieszanka sałat)
100 g
sera feta
4
jajka
Usuwamy
zdrewniałą część szparagów, kroimy je na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonej
wodzie 3 minuty. Cebulę kroimy w krążki, podsmażamy na maśle przez 5 minut. Na
chwilę dorzucamy ugotowane szparagi i podsmażamy je z cebulą. Gnocchi gotujemy
według wskazówek na opakowaniu, żeby były al dente. Układamy na talerzach
sałatę, dodajemy cebulę, szparagi i gnocchi. Na to wszystko kruszymy ser feta,
solimy, przyprawiamy i pieprzem.
Ostatni
punkt to jajko w koszulce.
W
czajniku gotujemy wodę, którą następnie wlewamy do średniej wielkości garnka i
solimy.
Jajka wbijamy pojedynczo. Kiedy woda się gotuje, łyżką mieszamy w garnku by powstał wir. W ten wir jednym płynnym ruchem wlewamy jajko i czekamy 2 minuty. Zmniejszamy ogień.
Po 2 minutach sprawdzamy stopień ugotowania żółtka – jeśli jest bardzo płynne, pozwalamy jajku gotować się jeszcze 1-2 minuty.
Następnie delikatnie wyławiam je łyżką cedzakową, dokładnie odcedzam z wody i przekładam na sałatę. Tak postępujemy z resztą jajek.
Jajka wbijamy pojedynczo. Kiedy woda się gotuje, łyżką mieszamy w garnku by powstał wir. W ten wir jednym płynnym ruchem wlewamy jajko i czekamy 2 minuty. Zmniejszamy ogień.
Po 2 minutach sprawdzamy stopień ugotowania żółtka – jeśli jest bardzo płynne, pozwalamy jajku gotować się jeszcze 1-2 minuty.
Następnie delikatnie wyławiam je łyżką cedzakową, dokładnie odcedzam z wody i przekładam na sałatę. Tak postępujemy z resztą jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.