czwartek, 14 maja 2015

Szparagi z sosem holenderskim.

Sezon szparagowy w pełni, na pierwszy rzut klasyk, sos holenderski, który wcale nie pochodzi z Holandii, jest klasycznym sosem kuchni francuskiej. Pasuje idealnie nie tylko do szparagów, współgra z wszystkimi warzywami, rybami, owocami morza. Jest bazą do tworzenia innych sosów. 





SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM.

Składniki:

125 g zimnego masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
sól
500 g zielonych szparagów

Do garnka postawionego na bardzo małym ogniu wrzucamy  masło pokrojone w drobną kostkę, dodajemy  żółtka, łyżkę wody i mieszamy. Gdy konsystencja sosu stanie się kremowa, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając, dolewamy sok z cytryny. Na koniec sos doprawiamy solą. Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe części łodyg, myjemy. Do wrzącej, lekko osolonej wody, wrzucamy szparagi i gotujemy 3 minuty. Odsączamy, podajemy polane sosem.

Te jak i inne wiosenne propozycje znajdziecie w majowym numerze Magazynu Food Culture, do którego lektury bardzo Was zapraszam (czytaj).


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. A tak krótki na nie sezon, z jednej strony szkoda, a z drugiej człowiek bardziej docenia! :)

      Usuń
  2. Pyszna klasyka :) Uwielbiam tak podane szparagi. Prostota ponad wszystko :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.