SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM.
Składniki:
125 g zimnego masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
sól
500 g zielonych szparagów
Do garnka postawionego na bardzo
małym ogniu wrzucamy masło pokrojone w
drobną kostkę, dodajemy żółtka, łyżkę
wody i mieszamy. Gdy konsystencja sosu stanie się kremowa, zdejmujemy garnek z
ognia i cały czas mieszając, dolewamy sok z cytryny. Na koniec sos doprawiamy
solą. Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe części łodyg, myjemy. Do
wrzącej, lekko osolonej wody, wrzucamy szparagi i gotujemy 3 minuty. Odsączamy,
podajemy polane sosem.
Te jak i inne wiosenne propozycje znajdziecie w majowym numerze Magazynu Food Culture, do którego lektury bardzo Was zapraszam (czytaj).
Pychotka ;-))
OdpowiedzUsuńA tak krótki na nie sezon, z jednej strony szkoda, a z drugiej człowiek bardziej docenia! :)
UsuńPyszna klasyka :) Uwielbiam tak podane szparagi. Prostota ponad wszystko :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!
Usuń