TARTA
ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM.
Składniki na blachę 12x 35 cm:
Ciasto:
200
g mąki pszennej
100
g zimnego masła
1
jajko
1
łyżka zimnej wody
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka ziół prowansalskich
Farsz:
pęczek
zielonych szparagów
50
g boczku w plastrach
2
jajka
pół
szklanki śmietany 18%
trochę
startego żółtego sera
sól,
pieprz
W
misce umieszczamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę oraz sól. Ręcznie łączymy
składniki, następnie wbijamy jajko. Energicznie wyrabiamy ciasto dodając łyżkę
wody. Z ciasta formujemy kulę którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na
minimum 30 minut do lodówki.
Piekarnik
nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt trochę większy
od formy po czym wylepiamy nim formę. Dno ciasta i boki dziurkujemy widelcem , wstawiamy
do piekarnika i pieczemy 10 minut.
Wyciągamy i studzimy.
Ze
szparagów wykorzystujemy końcówki, wymierzamy ile nam będzie ich potrzeba,
docinamy nożem potrzebne długości. Gotujemy je w solonej wodzie 3 minuty,
resztę szparagów wykorzystujemy później. Na przygotowane i podpieczone ciasto
układamy plastry boczku, na to ugotowane szparagi, w miarę gęsto. Całość
polewamy przygotowaną masą śmietanowo jajeczną, mieszamy jajka ze śmietaną,
dodajemy starty ser, albo pokrojone drobniej plastry. Masę przyprawiamy solą i
pieprzem, wylewamy na tartę. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Podajemy na
ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.