poniedziałek, 18 maja 2015

Tarta ze szparagami i boczkiem.

Dzisiaj kolejna szparagowa odsłona, tarta z zielonymi szparagami i boczkiem. Pyszne połączenie, polecam serdecznie, róbcie póki szparagi są dostępne. Ten przepis jak wiele innych znajdziecie w najnowszym numerze magazynu Food Culture, serdecznie zapraszam do lektury.

Tarta ze szparagami i boczkiem.


Tarta ze szparagami i boczkiem.



TARTA ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM.

Składniki na blachę 12x 35 cm:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Farsz:
pęczek zielonych szparagów
50 g boczku w plastrach
2 jajka
pół szklanki śmietany 18%
trochę startego żółtego sera
sól, pieprz


W misce umieszczamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę oraz sól. Ręcznie łączymy składniki, następnie wbijamy jajko. Energicznie wyrabiamy ciasto dodając łyżkę wody. Z ciasta formujemy kulę którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt trochę większy od formy po czym wylepiamy nim formę. Dno ciasta i boki dziurkujemy widelcem , wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.  Wyciągamy i studzimy.

Ze szparagów wykorzystujemy końcówki, wymierzamy ile nam będzie ich potrzeba, docinamy nożem potrzebne długości. Gotujemy je w solonej wodzie 3 minuty, resztę szparagów wykorzystujemy później. Na przygotowane i podpieczone ciasto układamy plastry boczku, na to ugotowane szparagi, w miarę gęsto. Całość polewamy przygotowaną masą śmietanowo jajeczną, mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy starty ser, albo pokrojone drobniej plastry. Masę przyprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Podajemy na ciepło.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.