To ciasto robiłam już wiele razy, z różnymi owocami. Najlepiej pasują kwaśne owoce: maliny, porzeczki, agrest. Tym razem wersja z rabarbarem. Pyszne, puszyste ciasto z delikatną pianką i świeże letnie owoce, jednym słowem rarytas. Zimą idealnie nadają się do niego owoce mrożone, róbcie zatem zapasy owoców i pieczcie to pyszne ciasto!
Składniki (blacha średnicy 26 cm):
500 g rabarbaru
2,5 szklanki mąki
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 jaj
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju
Mąkę, masło pokrojone w kostkę, cukier
puder i proszek do pieczenia oraz 5 żółtek zagniatamy razem. Powstałe
ciasto dzielimy na dwie części, tak by jedna była trochę większa od
drugiej i wkładamy do zamrażalki na czas potrzebny do zrobienia kremu.
Zabieramy się za krem, ubijamy białka z cukrem i cukrem wanilinowym, aż
masa będzie sztywna. Następnie dodajemy budyń i olej, całość miksujemy.
Powstałą masę odkładamy. Wyciągamy większą część ciasta, ścieramy na
tarce o grubych oczkach, i układamy na spodzie blachy wyłożonej
papierem. Lekko ciasto ubijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do
190 stopni, na 20 minut do zarumienienia. Po tym czasie ciasto wyciągamy
z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć. Wtedy wykładamy krem na spód
ciasta, na nim układamy umyte i pokrojone na centymetrowe kawałki rabarbar. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30-40 minut (temp. 190
stopni).
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Prawda, że wygląda pysznie?
Bardzo smakowicie wygląda, uwielbiam ciasta z rabarbarem...
OdpowiedzUsuńBudyń dodajemy w proszku?
OdpowiedzUsuń