piątek, 24 czerwca 2016

Ciasto z pianką i rabarbarem.

To ciasto robiłam już wiele razy, z różnymi owocami. Najlepiej pasują kwaśne owoce: maliny, porzeczki, agrest. Tym razem wersja z rabarbarem. Pyszne, puszyste ciasto z delikatną pianką i świeże letnie owoce, jednym słowem rarytas. Zimą idealnie nadają się do niego owoce mrożone, róbcie zatem zapasy owoców i pieczcie to pyszne ciasto!

Ciasto z pianką i rabarbarem.
Ciasto z pianką i rabarbarem.


Składniki (blacha średnicy 26 cm):



500 g rabarbaru

2,5 szklanki mąki 

250 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 jaj

1 szklanka cukru

2 opakowania budyniu waniliowego

1 opakowanie cukru wanilinowego

1/2 szklanki oleju



Mąkę, masło pokrojone w kostkę, cukier puder i proszek do pieczenia oraz 5 żółtek zagniatamy razem. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, tak by jedna była trochę większa od drugiej i wkładamy do zamrażalki na czas potrzebny do zrobienia kremu. Zabieramy się za krem, ubijamy białka z cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa będzie sztywna. Następnie dodajemy budyń i olej, całość miksujemy. Powstałą masę odkładamy. Wyciągamy większą część ciasta, ścieramy na tarce o grubych oczkach, i układamy na spodzie blachy wyłożonej papierem. Lekko ciasto ubijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na 20 minut do zarumienienia. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć. Wtedy wykładamy krem na spód ciasta, na nim układamy umyte i pokrojone na centymetrowe kawałki rabarbar. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30-40 minut (temp. 190 stopni). 
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Prawda, że wygląda pysznie?
Ciasto z pianką i rabarbarem.

2 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.