W weekendy kiedy mamy okazję we dwoje pobyć w kuchni i wspólnie pogotować wybieramy dania trochę inne niż jemy na co dzień. Tym razem padło na kuchnię azjatycką, a dokładnie chińską zupę z krewetkami. Pyszna i aromatyczna zupa zadowoliła nasze podniebienia, jestem pewna, że Wam też zasmakuje.
Składniki:
Wywar:
czubata łyżeczka pasty z krewetek
1 cm świeżego imbiru
4 cebulki dymki
1 gwiazda anyżu
Zupa:
6 grzybów shitake
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 cm świeżego imbiru
2 cebulki dymki
50 g pędów bambusa
200 g krewetek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
100 g makaronu jajecznego (użyłam Malma CAPELLINI NIDI)
listki kolendry
Składniki wywaru wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pół godziny. Po tym czasie odcedzamy wywar. W drugim garnku gotujemy makaron.
Grzyby myjemy, kroimy w paseczki, dymkę też kroimy w paseczki, imbir ścieramy na tarce. Do odcedzonego wywaru dodajemy grzyby, dymkę oraz imbir. Następnie wrzucamy obrane krewetki, pędy bambusa pokrojone w paseczki, doprawiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i rybnym. Gotujemy kilka minut, aż krewetki się ugotują. Podajemy z makaronem posypujemy kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.