Lato w pełni choć pogoda za oknem nie zawsze letnią przypomina. Owoców od wyboru do koloru, w Holandii niestety wybór trochę mniejszy i do tego owoce są bardzo drogie. Na szczęście w sąsiedztwie stoi mały kramik, na którym pojawiają się czasem owoce i przetwory. Właściciel kramiku ma ogród i sprzedaje swoje plony, dużo taniej niż w sklepie, porzeczki kupiłam za połowę ceny sklepowej. Obok owoców, leży cennik i puszka na pieniądze, zabierasz co cię interesuje i zostawiasz odpowiednią kwotę w puszce. Są porzeczki jest ciasto, szybkie i łatwe ciasto jakim jest ten sernik z mascarpone. Zróbcie koniecznie i przekonajcie się jakie jest proste i pyszne!
Składniki na blachę średnicy 21 cm:
masa:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
300 g porzeczek (lub np. malin)
biszkopt: (upiekłam biszkopt gr. 5 mm, ale spokojnie użyć kupnych biszkoptów)
1 jajko
1/6 szklanki cukru
1/5 szklanki mąki
Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i miksujemy. Pieczemy na wyłożonej papierem tortownicy w 180 stopniach, kilkanaście minut, aż się lekko zrumieni. Gotowy biszkopt studzimy, w tym czasie zabieramy się za masę serową.
Do miski wkładamy ser mascarpone, miksujemy dodając powoli śmietanę i cukier puder, aż do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodajemy owoce, pozostawiając część do dekoracji, mieszamy delikatnie łyżką.
Masę wykładamy na przestudzony spód, wyrównujemy i układamy pozostałe owoce. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Wygląda niezwykle delikatnie! Oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
:)
UsuńPolecam!
Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko! kocham porzeczki!
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń