niedziela, 11 sierpnia 2013

Polędwiczki wieprzowe z kurkami na puree z brokuła.

Mmmmniam. Na samą myśl o tym daniu ślinka cieknie. Nastały ciut chłodniejsze dni, można i chce się zjeść coś ciepłego. Dzisiaj uraczyłam się polędwiczkami z kurkami i puree z brokuła. Po kurki polecam wybrać się na spacer do lasu, po brokuła na pobliski targ, a po polędwiczki... ;)
Bardzo lubię kurki, trzeba korzystać z nich póki są dostępne, kurki w śmietanie, kurki na tarcie- same pyszności!




POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z KURKAMI NA PUREE Z BROKUŁA.

Składniki:

1 duża polędwiczka wieprzowa
200-250 g kurek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100ml śmietany 18%
łyżka masła
brokuł
świeża pietruszka
sól
pieprz
słodka papryka
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Z oliwy, przypraw oraz czosnku robimy marynatę do mięsa. Umyte i wysuszone mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 godziny, by mięso przeszło smakiem marynaty. Po tym czasie najpierw podsmażamy z każdej strony, aż się zarumieni, dodajemy kilka kurek, a potem przekładamy mięso do brytfanny i pieczemy w piekarniku, temperatura 180 stopni, 20-25 minut. Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie i robimy z niego puree dodając masło. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i na to wrzucamy oczyszczone kurki. Smażymy 3-4 minuty, a następnie dodajemy śmietanę i dusimy 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.